Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokkenSchippers stelt vijf miljoen euro beschikbaar voor inzicht in kwaliteit en kosten van zorg


publicatiedatum: Minister Schippers stelt de komende jaren vijf miljoen euro per jaar beschikbaar om de kwaliteit en kosten van zorg inzichtelijk maken. Ook komt er meer informatie beschikbaar die patiënten helpt bij het maken van keuzes in de huisartsenzorg en in de geestelijke gezondheidszorg.


Door de gezamenlijke inzet van veel partijen in de zorg is de positie van de patiënt het afgelopen jaar aanzienlijk verstrekt. Patiënten krijgen nu meer heldere informatie voor, tijdens en na de behandeling en steeds vaker in de spreekkamer beslist de patiënt steeds vaker mee over zijn behandeling. Dit schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van het ‘Jaar van Transparantie’.

 

Papierwerk

Minister Schippers presenteerde maart vorig jaar een rigoureus plan om meer en betere informatie voor de patiënt beschikbaar te maken. In dit plan stonden meer dan vijftig acties om patiënten meer helderheid te geven over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Zo kunnen patiënten op Internet de beste zorg kiezen en zijn er ruim 200 medische richtlijnen ingeschreven en inzichtelijk in het register van het Kwaliteitsinstituut. Ook publiceren zorgverzekeraars in november bij welke zorginstellingen hun verzekerde met een specifieke polis het komende jaar terecht kan. Verder zijn er afspraken gemaakt over het terugdringen van wettelijk voorgeschreven papierwerk voor zorgverleners.

Klik op onderstaande advertenties voor nog meer zorginformatie.