Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokkenKleinere rol Nederlandse farmaceutische industrie in Europese Unie
publicatiedatum:


De rol van de Nederlandse farmaceutische industrie binnen de Europese Unie slinkt. Van de farmaceutische goederen die in de EU zijn geproduceerd, kwam 1,7 procent in 2014 uit Nederland. In 2009 lag dit aandeel nog op 3,3 procent. Dat heeft het CBC deze week bekendgemaakt.

 

De rol van de Nederlandse farmaceutische industrie binnen de Europese Unie slinkt. Van de farmaceutische goederen die in de EU zijn geproduceerd, kwam 1,7 procent in 2014 uit Nederland. In 2009 lag dit aandeel nog op 3,3 procent. Dat heeft het CBC deze week bekendgemaakt. Uit de cijfers blijkt dat in de periode tussen 2009 en 2014 het Nederlandse aandeel met 1,3 miljard euro is gedaald. In totaal werd in 2014 voor 167 miljard euro aan farmaceutische artikelen geproduceerd binnen de EU. 


Hoofdactiviteiten

De farmaceutische industrie heeft twee hoofdactiviteiten. Een aantal bedrijven richt zich op het produceren van farmaceutische grondstoffen zoals vitaminen, lactonen en antibiotica. Veel farmaceuten zijn daarnaast actief in het bereiden van producten op basis van die grondstoffen. Behalve geneesmiddelen gaat het bijvoorbeeld om sera, vaccins, anticonceptiemiddelen, pleisters en verband. 


12.000 medewerkers

Begin 2016 waren er 200 farmaceutische bedrijven in Nederland. Daarvan produceerden 30 bedrijven hoofdzakelijk grondstoffen en 170 bedrijven vooral producten op basis van grondstoffen. De vestigingen staan verspreid over het hele land. In 2014 werkten 12.000 mensen in de farmaceutische industrie. 


Europese cijfers

Europees gezien staat Nederland op de tiende plaats als het gaat om farmaceutische productie. Duitsland, Ierland en Frankrijk zijn de grootste producenten. In de meeste landen is een beperkt aantal grote farmaceuten actief. Cyprus, Malta en Luxemburg zijn de enige landen binnen de EU waar geen farmaceutische producten worden gemaakt.
 Voorpagina 

Klik op onderstaande advertenties voor nog meer zorginformatie.