Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokkenEen op de tien jongeren krijgt jeugdhulp
publicatiedatum:


Ruim 356 duizend jongeren tot 18 jaar hebben vorig jaar jeugdhulp gekregen. Dat is tien procent van alle jongeren in Nederland. In de provincie Groningen krijgen relatief veel jongeren hulp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

 

Door de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp. Deze hulp bestaat onder meer uit het begeleiden of behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.


Meer jongens

Veel meer jongens dan meisjes ontvingen jeugdhulp. In 2015 kregen 210 duizend jongens en 146 duizend meisjes jeugdhulp. Dat is een op de acht jongens en een op de elf meisjes. Vooral bij de 4- tot 12-jarigen zijn jongens oververtegenwoordigd.


Meeste jeugdhulp in Groningen

Het percentage jongeren met jeugdhulp was het hoogst in de Groningse gemeenten Eemsmond, Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Veendam. Meer dan 16 procent van de jongeren in deze gemeenten kreeg jeugdhulp. Van alle jongeren met jeugdhulp kwamen de meesten uit Rotterdam (13 duizend), Den Haag (13 duizend) en Amsterdam (12 duizend).


Niet-westerse jongeren minst vaak in jeugdhulp

Van de jongeren die in 2015 jeugdhulp ontvingen, hadden 53 duizend een niet-westerse herkomst. Dit komt overeen met 9,2 procent van alle niet-westerse allochtone jongeren in Nederland. Van de jongeren met een westerse herkomst was dit 9,7 procent, van de autochtone jongeren 10,7 procent.

 Voorpagina 

Klik op onderstaande advertenties voor nog meer zorginformatie.