Licht op zorg

Onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken
Korte film Alzheimer Nederland maakt dementie voelbaar
publicatiedatum:


Alzheimer Nederland voert dagelijks actief lobby voor betere zorg, investeert in wetenschappelijk onderzoek en ondersteunt patiënten en mantelzorgers. Om Nederland te laten weten waarom dat zo belangrijk is, heeft Alzheimer Nederland de dagelijkse realiteit van dementie voelbaar gemaakt met een korte film.

 

Bij de inzet van Alzheimer Nederland staan de behoeften en wensen van mensen met dementie en hun dierbaren centraal. “Wij staan naast mensen met dementie en hun dierbaren. Altijd. Dat is beloofd,” aldus de organisatie. Dementie treft steeds meer Nederlanders. Meer dan 270.000 mensen hebben nu al een vorm van dementie en de voorspellingen laten zien dat dit aantal in de komende jaren toeneemt. Achter ieder van hen gaat een heel leven schuil. Verpakt in herinneringen die er nog zijn, en die levend worden gehouden door vrienden, familie en geliefden. 


Het hart van de organisatie

Directeur Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland: “Het is belangrijk dat Nederland beseft wat de impact van dementie is op het leven". "En dat iedereen die hiermee te maken heeft de juiste zorg en aandacht verdient. Alzheimer Nederland zet zich daar dagelijks voor in. Wij kennen de verhalen, van mantelzorgers, van mensen met dementie. Het raakt ons steeds weer, recht in het hart. Het is onze drijfveer om er te zijn voor al deze mensen. Om voor hen op te komen als zij dat zelf niet meer kunnen. Maar, dat kunnen wij niet alleen. Vandaar deze film, waarmee wij bewustwording en impact willen creëren.” 


Persoonlijk verhaal

“We hebben ervoor gekozen om het gevoel over te brengen in een korte film. Hierin staat het verhaal centraal van een man die recent de diagnose heeft gekregen. In slechts tachtig seconden wordt de kijker meegenomen in het proces dat veel mensen met dementie doorstaan. Van mooie herinneringen aan vroeger, naar de diagnose die de tijd doet stilstaan, met periodes van verdriet en onzekerheid. Maar ook van hoop en perspectief om ‘nieuwe herinneringen te maken ook als je ze niet meer onthoudt’. Het is een herkenbaar verhaal voor mensen die het is overkomen, en het opent de ogen van veel mensen die nog niet met de ziekte zijn geconfronteerd. Het is het verhaal van Alzheimer Nederland; waarom we er zijn en we doen wat we doen.” 


Beloofd

Gea Broekema: “Met de film willen we aangeven dat wij er zijn voor iedereen die met dementie te maken heeft. Wij zijn er als er moet worden opgekomen voor betere zorg, wanneer er moet worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek en wanneer de samenleving zelf ook een steentje kan bijdragen aan een dementievriendelijk Nederland. Wij staan naast alle mensen met dementie en hun dierbaren. Dat vergeten we nooit. Dat beloven we”.


Foto: Campagnebeeld Alzheimer Nederland
 Voorpagina 

Klik op onderstaande advertenties voor nog méér zorginformatie.